Britton & Britton på Gärdet

Hemma hos paret Christina Sollenberg Britton och Claes Britton på Gärdet i Stockholm. Stilbildande på 90-talet med deras magasin -Stockholm New. Christina driver kommunikationsbyrån Britton Britton och Claes är journalist och författare. Claes senaste bl.a. , skriver sedan 7 år, boken om Pontus Hultén som är klar i mars nästa år -2022.

Från det typiska funkisköket i 8-våningshuset huset på Gärdet som Lars Bryde ritat och Alvar Aalto har stadsplanerat. Skåpet ”Valv för tre Sekel, är gjort endast i några få ex av arkitekt, Thomas Sandell. Britton var inblandade i nylanseringen av Tre Sekel. Foto konst Nico Söderling.

Christina och Claes är konstnördar och älskar magasin och böcker. Grafik av Dawid.

Här syns vardagsrummet. Här ser man bl.a Kaknästornet på fotot av Dawid t.h. samtidigt som man ser den på riktigt från fönstret. På andra sidan väggen den berömda Geten, av Rauchenberg, fotokonst. Åsnan i förgrund, av Estrid Ericson, Svenskt Tenn. Fåtölj, Charles Eames, Vitra.

Utsikt från fönstret, Kaknästornet bl.a.

Närbild av ”Geten”, Rauchenberg.

Claes och Christina.

Nästa allt här finns av en anledning säger Christina. Nästan allt har en särskild betydelse. Mycket har vi pga en person eller en relation till någon. Här ses bl.a. en tavla med ett porträtt av en adelsdam från 1600-talet som Christina ropat in på Bukowskis. Olika skulpturer av Gunnar Nylund m.m.

Från kökets sida mot fönstret med balkong står Bruno Mathssons fåtöljer, Eva.

Matsal och bibliotek i ett. Med Arne Jacobsens lampor, Royal. Färgen som målades är, Bookworm red från Farrow & Balls. Vilket ju passar bra i rummet. 🙂

Tidigare var detta ett gästrum som nu uppdaterades med ny färg och inbyggda hyllor.

Master bedroom.

Detalj med sängbord i teak som är träslaget som är favorit hemma.

Vardagsrummet från andra sidan mot hallen. Lilla huset som lampa av Thomas Sandell.

Eero Aarnios berömda ”Pastilli med katterna, Billy och Morris. Mattan är en prototyp av Pia Wallén som aldrig kom i produktion. Fotokonst av Mikael Jansson som togs för magasinet, Stockholm New.

Hallen som målats svart till kontrast mot de vita väggarna i vardagsrummet.

Magasinet Stockholm New har blivit en coffeetablebok som är tre kilo tung och magasinen finns inte kvar. Men Claes och Christina jobbar vidare med att vara kreativa i egna företaget BrittonBritton. Christina jobbar med olika uppdrag och Claes fortsätter att skriva, känd som kontroversiell, oborstad och med ett manér med vindlande meningar och ohämmade texter. Det här reportaget var i Residence SE nr 5 -2018. För er som vi ha lite mer text.

Foto Johan Sellén Stylist Gill Renlund

Du kanske tycker om det här också...

inspiration

Sommaroasen på Tynningö Hos Ulrika och Philippe Attar på sommarhuset

Läs mer »